My Daily Face Cleansing Routine using MENARD Japan.

1:14 PM

Hellow lovelies..!
Sesuai judul, hari ini gue mau share rutinitas cuci muka gue.

"Wait.. Cuci muka? Why bother? Cuci muka mah tinggal cuci aja sih?"
Okay.. Here is the sentence yang paling sering gue denger dari orang when I mention 'double cleansing'.
And to be honest.. I was one too.. hehe..

Mungkin bagi sebagian orang (including the 'old' me), double cleansing itu such a wasting time activity karena toh sabun cuci muka udah cukup buat bersihin muka.

But sorry babes, life is not that simple hehe...
YES, sabun cuci muka memang dapat membersihkan wajah, dan mengangkat kotoran dan makeup yang sebelumnya melekat di wajah. BUT, darling.. Sabun cuci muka hanya mengangkat kotoran dan makeup yang ada di permukaan kulit.
So, if you are wondering why your skin are not that supple, looks dull, have a lot (or maybe some) dark spots and such, I will just simply ask you a question.. How do you cleanse your face daily?

If you are doing a wrong cleansing routine, then using an ultra expensive range of skincare are totally wasting your money. Karena sesimpel ngepel tanpa nyapu, hasilnya ada, tapi apakah sudah maksimal? :)

Well.. Now you know the reason huh? Let's get started aja yah..

First of all, starting with me cleaning my brow and mascara with makeup remover.

Hello Wenny the Bald Brow!

Lalu dilanjutkan dengan Tsukika Cleansing Cream dari Menard.

Tsukika Cleansing Cream from Menard Japan
Cleansing Cream fungsinya buat mengangkat kotoran dan sisa makeup sampai ke dalam pori-pori wajah, that is why we need to use this every NIGHT supaya pada saat tidur, pori-pori tidak terhalang kotoran dan juga penggunaan skincare bisa meresap lebih maksimal.

Untuk Cleansing cream, keluarkan secukupnya sesuai kebutuhan ya..
Kalau buat gue, sekitar satu ruas jari is enough.

Tsukika Cleansing Cream
Bagi ke lima titik wajah (dahi, pipi, hidung, dagu) lalu ratakan ke seluruh wajah.

Apply and Spread them evenly
Massage lembut permukaan wajah dengan gerakan memutar. Tidak perlu ditekan, cukup di permukaan wajah saja sampai cream berubah menjadi licin dan berminyak.

Kalau belum berminyak berarti masih kurang lama massage nya yaa...
Minyak di wajah boleh di lap dengan waslap, handuk basah, ataupun kapas. You choose.
For me, I am using a damp towel.

Dirt transferred to towel
Done with cleansing cream as the first step of the double cleansing routine, sekarang kita move to washing ya.

Here is me and my Tsukika Washing Cream, also by Menard.

Tsukika Washing Cream by Menard Japan

Untuk hasil maksimal, washing cream ini dipakai bersamaan dengan foaming net.
Foaming net fungsinya untuk creating a thick foam yang nantinya akan diaplikasiin ke wajah.

And why foam?
Disini fungsi utama foam adalah untuk membersihkan wajah sampai ke dalam pori-pori. Not our fingers!

Untuk washing cream, keluarkan sekitar setengah sampai satu ruas jari di bagian tangan yang tidak memakai foaming net, then start to make the foam.
Basahkan foaming net dengan air mengalir, lalu usapkan ke telapak tangan sampai berbusa.

This is fun, no kidding!

At first, creating foam mungkin terasa cukup ribet dan lama, but trust me after more like 2-3 days doing this, you'll know that it is actually easy peasy and fun..! :D

Tips: Tambahkan sedikit air kalau terasa kaku dan foam tidak bertambah. But remember, sedikit saja yah because we are going to make a thick foam.

Tadaaa..! Thick foam is here

And what is thick foam by the way?
It is, as you can see, foam yang padat, partikel busa (gelembung) nya sangat sedikit dan juga kalau disentuh terasa bouncy. Bahkan dibalik juga ngga jatuh!

It is indeed very thick!
And now I'm gonna spread this bouncy little thing to my damp face, and start massage ringan dengan gerakan memutar. Same with cleansing cream, ngga perlu ditekan, cukup di permukaan wajah aja let the thick foam do its job.

The proper way to massage with foam
This part is my favourite!
Gue suka banget dengan rasa pijatannya. It really feels like the foam is dancing inside my face. That is why gue bisa luamaaaaaaaa banget massage wajah dengan foam. Soalnya enak banget rasanya..! :D

Snow all over my face! I freakin' L.O.V.E this part
Biasanya gue apply semua sampai ke leher, but it's a little bit difficult to show you here karena gue lagi pakai bathrobe.

Well, done playing with foam, it's time to rinse everything off with water.


dan keringkan wajah dengan handuk bersih.

Please note kalau keringin wajah pakai handuk, cukup dengan cara ditepuk-tepuk atau ditekan-tekan handuknya ke wajah ya. Don't drag..! Jangan seret handuk di permukaan wajah karena dapat menimbulkan kerutan halus. Horrible huh?

Just pat pat and pat the towel all over the face

and.. Tadaahh! Freshly cleaned face!

Always feels good after washing with Tsukika Washing Cream

So here is my double cleansing weapon.
Cleansing Cream as the first step and Washing Cream as the second step, both are Tsukika from Menard.

Tsukika Double Cleansing Set
 And just an additional info, produk yang baik selalu bersegel.

Product is Sealed with a kiss.
So, done with double cleansing step, now you are welcome to proceed to your skincare routine.

Hereby, gue lanjut dengan aplikasi toner still from Menard, and here is me with my Beauness Toner that suit every skin type, including sensitive skin type.

Apply with a clean cotton.

Beauness Toner by Menard

Tuang toner pada kapas kira-kira sebesar bulatan koin.



Apply with Cotton

And start rubbing them on your face.
Gue selalu apply toner dengan kapas dengan cara rubbing, but you also can just pat them on your whole face untuk menutup pori-pori yang terbuka.

Rub or Pat? You Choose
And... Jjann! I'm done! :D
Here is my very very very clean, fresh, supple and bright face!

After Tsukika Cleansing-Washing and Beauness Toner all by Menard

Satisfied Smile Huh?

All using Menard's product and I seriously lovin' this three items.
Can't choose which one is my fave, since every single items has their own advantages yet it's connected to each other.

Yang pasti, I super LOVE the result!
Gue uda pakai tiga items ini selama kurang lebih satu bulan and I really feels the different terutama dari tingkat kecerahan!
Gue punya permasalahan dengan dull skin alias kulit kusam. At first gue pikir itu 'emang-uda-dari-sononya' Lol.. I was stupid, yes.. dan setelah gue rutin-dengan-senang-hati doing this double cleansing thing, gue sadar kalau ternyata cleansing itu justru yang paling penting sebelum dilanjutkan dengan skincare routine.

And also gue rekomen banget Beauness toner for every one who fight with acnes.
I have no acne and sejauh ini belum pernah benar-benar bermasalah dengan jerawat. But my husband does.

He has been using this Beauness Toner for around one month, everytime after face cleansing, masker dengan toner ini seminggu minimal sekali, and can you guys believe?
He is no longer using his doctor's acne cream..! yayay! This makes me freaking happy karena biarpun wajahnya belum totally free from acne, tapi setidaknya udah improve a LOT..!
He fights with acnes itu uda cukup lama dan it's not just a simple acne tapi sampai jerawat yang keras dan membengkak and it's like whole face. They are like everywhere urgh!! -__-
And to be honest, gue cukup takut kalau dia bakal ketergantungan dengan dokter.
So, yay! Again.. I am very happy hihi..

The Lifesaver Toner
Beauness S from Menard
And just like what I've mentioned before, produk yang baik, pasti ada segelnya!


So.. That's the complete detail for my face cleansing routine with Menard.
I've suggested this products to my friends and some of them bahkan suggest to their family and friends hihi..
And I've got a lot of thanks because of it haha..I should thanks Menard for inviting me to their beauty workshop then huh? Read it HERE.

And if you are interested to try on Menard's product, silahkan langsung aja mampir ke counter-counter mereka di department store and check out their other products karena mereka juga ada kosmetik like foundation, lipstick, powder compact and such. And I am currently eye-ing on their Tsukika Loose Powder fufu.. They do provide skin check and facial as well khusus di counter Menard SOGO Central Park.

Okay then,
I'm done and see you guys on my next post.
Have any question, suggestion or maybe just wanna drop me a hi? You are welcome to fill the comment box below, and I surely will reply them once I'm back! ^^

Thanks to MENARD and you guys my dear readers. Bye!

Got a Hi from My Freshly Cleaned Face!

Don't forget to follow my social media's account. Twitter and Instagram both @wholovesvanilla.
and search the hashtag #WennyInstaReview for my short products review on Instagram.


Disclosure: Products mentioned above are sponsored by MENARD in exchange for my honest opinion. All photos are taken by me unless otherwise stated.

You Might Also Like

4 comments

  1. asik bgt bs nyobain menard >__<
    nice post ^_^

    join my giveaway :D

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. great post, Wenny! ^^
    kalau boleh tanya... kamu coba lisciare ga? karna katanya lebih bagus lisciare, ada anti aging dll.. sementara tsukika hanya cleansing aja.. bingung.. karna harganya 2x lipat. any suggest? thank you...

    ReplyDelete